arini dah ari ke 6 puasa..tp aku baru bape ari je pose..hukhukhuk...demi baby dalam rahim nie..di haruskan..kalau dah muntah2 nk pose cam ne...tapi dr semlm lg tingin nk makan puding berkuah koktel...slurpp best nye..kat sabah selalu mkn kat sini cam x pernah jumpe lak...nk wat sendiri n search kat internet berjaya gak...ptg nie nk buat la...kalau baby dalam nie ok..Ya ALLAH berilah aku kekuatan...
meh nk kongsi resepi nie sikit...
Puding Fruit Cocktail
Bahan2 untuk kuah
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh tepung custard larutkan dalam air. (tujuan untuk memekat kalau tak masukkan pun tak apa).
Cara
Campurkan semua bahan dan masak diatas api perlahan ( api kuat akan membuatkan susu berkeladak dan tak cantik). Tujuanmasak diatas api hanyalah untuk hancurkan gula dan sebati. Jika rasa gula sudah hancur olehlah tutup api tersebut. Masukkan dalam freezer.
Dan untuk custardnya pula.
1 cawan tepung custard
5 cawan air
1 sudu gula
Cara
Campurkan semua bahan dan masak diatas api sehingga menjadi pekat dan likat, akan perasan yg warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar. Setelah masak sudukan kedalam bekas2 kecil seperti bekas lompang, dan sejukkan. Setelah sejuk masukkan dalam adunan pertama, sedia untuk dimakan.
Note: Fruit cocktail ni sedap dimakan sejuk
arrhhhhh...x sabar nk wat nk tgu hubby balik..nk g beli barang....
meh nk kongsi resepi nie sikit...
puding |
kuah koktel |
Bahan2 untuk kuah
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh tepung custard larutkan dalam air. (tujuan untuk memekat kalau tak masukkan pun tak apa).
Cara
Campurkan semua bahan dan masak diatas api perlahan ( api kuat akan membuatkan susu berkeladak dan tak cantik). Tujuanmasak diatas api hanyalah untuk hancurkan gula dan sebati. Jika rasa gula sudah hancur olehlah tutup api tersebut. Masukkan dalam freezer.
Dan untuk custardnya pula.
1 cawan tepung custard
5 cawan air
1 sudu gula
Cara
Campurkan semua bahan dan masak diatas api sehingga menjadi pekat dan likat, akan perasan yg warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar. Setelah masak sudukan kedalam bekas2 kecil seperti bekas lompang, dan sejukkan. Setelah sejuk masukkan dalam adunan pertama, sedia untuk dimakan.
Note: Fruit cocktail ni sedap dimakan sejuk
arrhhhhh...x sabar nk wat nk tgu hubby balik..nk g beli barang....
No comments:
Post a Comment