luv

luv

Aug 6, 2011

Resepi yg Best patut di cuba...

MEE HAILAM

Bahan-bahan ( Hidangan untuk 4 )


  • 1/2 kg. mee kuning
  • 1/4 kg daging ayam dan daging lembu
  • 10 ekor udang (sedang)
  • 3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah ( ditumbuk)
  • 1 sudu besar cilibo
  • 1 ikat sawi hijau
  • 1 potong kobis
  • 1/2 batang lobak merah
  • 1 bungkus 'baby corn'
  • 2 tangkai daun sup dan daun bawang
  • 2 biji limau nipis
  • Sos cili dan sos tomato Kicap
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air

Cara-cara


  1. Ayam dan daging direbus bersama 4 cawan air.
  2. Tumis bawang (putih dan merah) yangtelah ditumbuk sehingga naik baunya. Kemudian masukkan cilibo dan kacau hingga garing.
  3. Masukkan udang dan rebusan daging serta ayam tadi.Tambah garam, ajinomoto serta sedikit gula (secukup rasa). Masukkan lobak merah,'baby corn' dan kobis.Masukkan pula sawi dan mee.Tuangkan sos cili dan sos tomato ke dalam ramuan tadi.
  4. Tuangkan pula tepung jagung yang telah dibancuh bersama air dan kacau.
  5. Akhir sekali masukkan kicap dan gaulkan sehingga masak. Untuk menghidangnya, taburkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta hirisan limau nipis.

 CUCUR TAUHU
  • 1 Kotak Tauhu lembut (tauhu jepun)
  • 1 ikat daun sup
  • 1 ikat daun bawang
  • 2 biji cili merah
  • 2 biji bawang besar
  • Segenggam ikan bilis @ 1 kiub ikan bilis
  • 3 senduk kecil tepung gandum (kalau lembik sangat,boleh tambah sikit lagi)
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya dan minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Hiris semua bahan- daun sup,daun bawang, cili dan bawang besar
  2. Ramas tauhu hingga hancur,campurkan dengan bawang hiris.
  3. Tumbuk ikan bilis.Jangan terlalu lumat. Kalau malas nak tumbuk ikan bilis,guna je kiub pati bilis tu.Hancurkan dan masukkan ke dalam bahan di atas tadi.
  4. Masukkan air dan tepung serta garam.Gaul rata dan goreng hingga kuning keemasan.

No comments: